כמדי שנה, חג החנוכה, החל ממש בימים אלו, מביא אל תוך חיינו מושגים של אור וחושך. הילדים שלנו שרים בגאון במסיבות בגן "באנו חושך לגרש", וזו הזדמנות מצוינת להעלות את נושא החושך, להבין מה הוא מעורר בכם ובעיקר, כיצד נוצר הפחד ממנו אצל ילדיכם (ולא, לא רק אצלכם בבית… 75% מהילדים בגילאי 4 עד 12 סובלים מהפחד הזה!)
אז איך תדעו אם גם ילדכם סובל מפחד מחושך, האם מדובר בפחד נורמטיבי או שיש בו משהו מעבר שמצריך טיפול, ובעיקר – כיצד לרתום כמה רעיונות מקוריים בכדי לגרום לילדים שלכם להתאהב מחדש בחושך?…
מדוע כל כך הרבה ילדים מפחדים מהחושך?
כפי שכבר ציינו, פחד מחושך אצל ילדים הוא נפוץ מאד ויכול להופיע כמעט בכל גיל, אך ניכר שמתחיל בסביבות גיל 3 או 4. ככל שילדיכם יהיה יצירתי ואינטליגנטי יותר, כך סביר שהפחד יופיע מוקדם יותר. הסיבה לפחד היא הגיונית, החושך הוא למעשה קנבס ריק לכל הדמיונות שלנו. ברגע שיורד האור, ואנו מנטרלים את חוש הראייה שלנו, אנו מחדדים את שאר החושים, אנו מדמיינים כי שמענו רעש, כי משהו נוגע בנו בחסות האפלה ועוד. פחד מחושך אצל ילדים מתעצם גם בזכות הסביבה; השירים, שלעיתים ממחישים את הסכנה הטמונה בחושך, אך גם צפייה בתוכניות טלויזיה, המציגות את האפלה כמפחידה, המחשיכות את המסך בדיוק לפני שעתיד לקרות משהו לא נעים, או מכניסות את הצללים אל תוך חיי הילדים, כמשהו מאיים, המסתיר בתוכו רעות. בשנים המעצבות הללו, קשה לילדים שלנו להבחין בין דמיון למציאות, לכן הגיוני מאד שיש מפלצת המתחבאת באפלה, וגם הטיעון של "מפלצות לא קיימות" יהיה טיעון שקשה לנצח איתו, משום שההבחנה בין "קיים" ל-"לא קיים" עוד איננה נוכחת בחייהם.
מתי פחד הופך לחרדה?
כאשר הפחד נותר לא מטופל בצורה הנכונה, הוא יכול לגדול למימדים המפריעים לילד בתפקוד רגיל, ומתפתח לכדי חרדה, בה כל דבר הקשור לנושא מהווה טריגר, ומצריך טיפול ממוקד יותר, ולעיתים אפילו בידי אנשי מקצוע בכדי למגרו. אם אתם חוששים שהפחד של ילדכם מחשכה עובר את הגבול, בדקו האם הפחד מפריע לתפקוד – האם הוא מפחד להמצא לבד בחלל, האם אפילו מסדרון מעט חשוך בבית מפחיד, האם הוא מבקש את קרבתכם, אינו מסוגל להרדם בלי אור, מתעורר בפחד או בצרחות וזקוק למישהו לידו בכל עת? באם אחד מהסימנים הללו מופיעים, שקלו להתייעץ עם בעל מקצוע כדי להקל על ילדכם ולהחזיר את השגרה לתקינה.
מה עוד תוכלו לעשות בבית כדי להקל על הפחד, אפילו הקטן ביותר, אצל ילדכם?
דרכים יצירתיות להתמודדות עם הפחד
על מנת להתמודד עם פחד מחושך יש צורך במעט יצירתיות, מעט זמן והרבה רצון. המטרה היא לשלב פעילויות מהנות אל תוך החושך, על מנת להפוך את החושך למצב כיפי, בו אפשר לגלות דברים ולפתח את הדמיון בצורה חיובית. דרך אחת מהנה היא ליצור לילדים שלכם שולחן אור, שישמש ככר להתנסות ומשחק בחומרים שונים בחסות החושך. כדי להשיג שולחן אור כזה, אין צורך בקנייה מיוחדת ובהחלט ניתן ליצור אותו בקלות באופן עצמאי- השתמשו בשולחן קטן או שידה, רצוי עם מגירה או מדף תחתון ועם משטח זכוכית עליה. אל תוך השידה או השולחן הכניסו מנורה (תוכלו לרכוש מנורת LED קטנה המופעלת על בטריות כך שאין צורך בחיבור לחשמל) כך שהאור הבוקע מהמנורה ישתקף דרך משטח הזכוכית. על המשטח הניחו חול, ו… כבו את האור (עם הכנה מתאימה לילדים, בכדי שידעו מה עומד לקרות). הילדים באמצעות שולחן זה יוכלו לשחק בחול, לכתוב את שמם, לצייר צורות, להטביע טביעות אצבעות ועוד, תוך כדי שהאור משתקף מבעד לחול ויוצר פעילות מהנה. דרך נוספת לקיים יצירה בתוך החושך היא לקנות משטח פלסטיק שישמש ככן ציור וצבעים הזוהרים בחושך. הילדים יהנו לכבות את האור ולצייר בעזרת הצבעים הזוהרים על המשטח השקוף הזוהר. בנוסף תוכלו להדביק מדבקות זוהרות בחושך על קירות החדר או על התקרה ולשלב אלמנטים נוספים שזוהרים בחושך כדי להכניס מעט אור אל תוך החושך. מטרת הפעילויות הללו היא לגרום לילדים להנות מהחושך, אפילו לחכות לו, כי בו יוצאים הדברים הטובים, הכיפים והמהנים. זכרו לציין את העובדה הזו בקול מול ילדכם מספר פעמים, על מנת שיפנימו זאת, כמו גם לשלב שיח פתוח ואמיתי על מהות הפחד, תוך כדי שאתם מקבלים את הפחד, לא מתנגדים לו ולא מביישים את ילדיכם על התחושות שהם חשים.
כל המשפחה נלחמת בפחד
פעילות נוספת שיכולה לסייע מאד עם פחד מחושך היא פעילות "דיאלוג בחשיכה" של מוזיאון הילדים. מדובר בחוויה עוצמתית ובלתי נשכחת המותאמת לכל המשפחה, ולילדים מעל גיל 9. בחוויה זו נחשפים הילדים, ושאר בני המשפחה, לחושך מזווית אחרת. את הסיור מעבירים מדריכים עיוורים, המכניסים את המשתתפים אל תוך העולם שלהם, עולם בו לא רואים דבר והוא מלא בלא נודע. במהלך הסיור עוברים המשתתפים דרך חללים שונים (טבע, עיר, בית קפה, שוק), ונחשפים לעולם העשיר הנמצא בחסות החשיכה. התערוכה הייחודית, המוצגת במוזיאונים במקומות שונים ברחבי העולם, נוגעת הן בילדים והן במבוגרים, בפחד הקיים מהלא נודע, ובהפיכת כל מגבלה לכוח ועוצמה. מדובר במסע מרתק שיכול לסייע לילדים שלכם, וגם לכם, להתגבר על פחדים, ללמוד כלים חדשים ולחוות חוויה בלתי נשכחת.
תודתנו נתונה לארגון DSE – דיאלוג בחשיכה, וילנה שסייע לרעיונות למשחקים בחושך המופיעים במאמר זה.