מוזיאון הילדים חולון
רכישת
כרטיסים
ותיאום ביקור

חמשת החושים - משחקים והפעלות

כיצד תוכלו לחדד את החושים של ילדיכם באמצעות משחקים והפעלות ?

אחר הצהריים בבית, או סתם שבת ללא תכנית, לא חייבים להישאר חסרי מעש. יש לנו רעיונות מדליקים בשבילכם איך אפשר להעסיק את הילדים (ואת עצמכם) בעזרת משחקים שניתן להכין בכל בית אבל עם טוויסט: שימוש בחמשת החושים!

ילד עם אוזניות

כל רגע של בילוי עם הילדים הוא הזדמנות מצוינת לשיעור לא רשמי שיאמן אותם לחיים ויפתח את חמשת החושים שלהם תוך שימוש בנטייתם הטבעית לחקר וגילוי. משחק נתפס כחוויה מהנה ולא כשיעור או פעילות לימודית ולכן הקבלה והרצון של הילד לקחת חלק תהיה גדולה יותר.
פיתוח חמשת החושים של הילד מאפשר לו להיות מכוון, מודע יותר, מחובר וקשוב. ככל שנציג לילדים גירויים רבים יותר בהתאם לשלבי ההתפתחות שלהם, נאפשר להם לפתח את מוחם ולהכין את עצמם לחיים.
מחקרים מוכיחים שלילדים יש נטייה טבעית לחקר, גילוי וסקרנות תוך כדי משחק, כשהם מרגישים שהם בסביבה טבעית, מהנה ולא פורמאלית.

ספגטי פלסטלינה


אז איך אפשר להשתמש בחושים שלנו ולחדד אותם במשחק? ריכזנו עבורכם מבחר של רעיונות של משחקים והפעלות לפי כל חוש, שניתן לקיים בקלות בבית עם הילדים או בחוץ.

חוש המישוש
זיהוי : יש להניח בפני הילדים מבחר של פריטים (גם אנושיים  ) אותם עליהם לזהות תוך כדי מישוש כאשר עיניהם מכוסות:
מטבעות, צעצועים, חברי משפחה או חברים , מספרים ואותיות בעזרת ערכת מגנטים או ספוגים שאולי יש לכם בבית ועוד כיד הדמיון הטובה עליכם.

חוש הריח
אפשר להכין בקבוקים או אפילו לקחת בקבוקים שנמצאים בבית כמו בקבוק שמן זית, שמפו, בושם, מיץ תפוזים וכו'. נכסה לילד את העיניים וניתן לו להריח כל אחד מהבקבוקים, ולזהות את הריח .
אפשר לשחק את אותו משחק באמצעות צלוחיות הרחה - להניח על כל צלוחית סבון כלים, אבקת כביסה, קפה, פלחי לימון וכו' ולתת לילד להריח ולנחש או לתאר מה סוג הריח. (ניתן לקיים את המשחק גם מחוץ לבית בעת בילוי בטבע).

חוש הטעם
יש להניח בפני הילדים מבחר של פריטים אותם עליהם לזהות כאשר עיניהם מכוסות בעזרת טעימה: פירות, מלפפון חמוץ, רסק עגבניות, גבינה מלוחה, ירקות, מיצים, מאכלים שונים ועוד. יש לזהות את המאכל או לשייך אותו לקבוצת טעמים :מר/ מתוק/ מלוח/ חמוץ.

חוש השמיעה
זיהוי צלילים שונים על ידי הקשבה בעיניים מכוסות או מאחורי הגב - כמו מיקסר/ מים זורמים בברז/ פעמון של הדלת/ נקישות בדלת/ פתיחת מגירה/ כלי נגינה שיש בבית ועוד....).
אופציה נוספת היא לבקש מהילד להיות בשקט בשקט מבלי לדבר, נכבה את הטלוויזיה, הניידים ושאר האמצעים הטכנולוגיים בבית ולאחר כמה שניות בדממה, נשאל את הילד מה שמעת? למשל, את דפיקות הלב, את הבטן מקרקרת, את הרוח נושבת מבעד לחלון, את השעון מתקתק ועוד.
והצעה נוספת – לצפות בטלוויזיה בתוכנית ללא סאונד או תרגום ולנחש במה מדובר ומה נאמר.

חוש הראייה
למרות שמדובר בחוש החזק והמחודד ביותר, בעיקר אצל ילדים, עדיין חשוב לפתח אותו. ניתן לקחת צבעים שונים ולערבב אותם וליצור ביחד צבעים חדשים.
ניתן להחביא ברחבי הבית צעצועים או חלקים שונים של פאזל ולבקש מהילדים לחפש אותם.
בנייה : יש לבצע עם כיסוי עיניים בניית מגדל קוביות או לגו או לבחירתכם.
ציור : יש לצייר על דף או בריסטול עם כיסוי עיניים- ציור של בית/ פרח/ עץ/ כלב או כל רעיון אחר כיד הדמיון הטובה עליכם. הציור יכול להיות גם מופשט לחלוטין.

וכמובן – אתם מוזמנים להוסיף כל רעיון העולה על רוחכם – שתפו את הילדים וקבלו מהם רעיונות מקוריים 
אם תעצמו לרגע את העיניים ותנסו לתת לסביבה שלכם להדריך אתכם תוכלו לגלות הרבה דברים עליה ועל עצמכם. אנחנו שמחים להגיש בפניכם את הרשימה של הפעילויות השונות שכתבנו, בשיתוף התערוכות "דיאלוג בחשיכה" המתקיימת בחושך מוחלט ומודרכת על ידי מדריכים עיוורים וכבדי ראיה ו-"הזמנה לשקט" פעילות העוסקת בתקשורת ומודרכת ע"י מדריכים חירשים או כבדי שמיעה.

פרסם תגובה Google+ Twitter שלח לחבר WhatsApp